Zebra Zonderstreep - schoolvoorstelling

'Wat als de strepen van een zebra plots afvallen? Is een zebra zonder strepen dan nog een zebra? Mag die zebra zonder strepen uitbundig zingen of moet hij juist heel stil zijn om niet te veel op te vallen? Zebra Zonderstreep brult het alvast uit: ‘Zie mij gaan, zie mij kijken, zie mij staan!’ Hij huppelt heen en weer, vindt zichzelf cool en wil modeontwerper of musicalartiest worden. Hij verzamelt ook ‘plastiek’, dat vindt hij poepchique. Hij ratelt maar door en door, vindt zichzelf ‘FANTASTIEK’. Of is hij eerder een clown of een nep-paard met al dat ‘plastiek’ is zijn haar en staart? Een voorstelling voor iedereen, maar vooral voor kinderen tussen 6-10 jaar over jezelf mogen zijn, dromen hebben, plezier maken en plastic.


Spreeksels en Vertelsels - kindervoorstelling

Bruut en Schrik zijn gek op vertellen en ze zijn op zoek naar speciale verhalenkoffers. Ze proberen zoveel mogelijk verhalen te ontdekken en te beschermen tegen de 'Spreekseltsjoepper', die alleen over zichzelf wil vertellen. Verhalen noemen zij 'spreeksels' en 'vertelsels'; die soms grappig, spannend en zelfs ook wel eens fris kunnen zijn.

Een spannend verhaal vol spreeksels en vertelsels, een 'Spreekseltsjoepper', een leugenaar en een gevaarlijke knots

 

Schrik: Kijk dan!

Bruut: Sleutel: check!

Schrik: Ok Bruut. Nu heel voorzichtig zijn.

Bruut: Ik ben niet bang Schrik!

Schrik: Jawel Bruut, dat zou je moeten zijn. Als Dingske daarin zit, pakt hij alles af en is hij weg. Dan is alles voor niets geweest …

Bruut: SSSSSSTTTTTT!!

 

Een voorstelling over het belang van verhalen en vertellen. Soms heb je niet meer nodig dan een hoopje woorden en gezonde portie fantasie om een wonderlijke wereld te scheppen. Kinderen worden interactief ingezet om de verhalen te beschermen en verder te vertellen. 

Deze voorstelling kan overal gespeeld worden: in de klas, in de foyer, in een gang, op een open plein, een magazijn, een klein podium ... ( inclusief uitgebreide lesmap + mogelijkheid tot een navorming/workshop 'Vertellen')  

Voor meer info en reservatie: info@cirque-totale.be


“Wat is dat toch? Die drang om te overleven? Als er één ding is wat iedereen hier kan, dan is ’t wel doodgaan. Maar mij… Mij lukt het niet.

Elke nacht droom ik van de kogel die mij zal verlossen, en als ’t fluitje gaat, storm ik naar voor: vandaag is het zover! En het zou zo simpel moeten zijn. Al wat ik moet doen als de mof voor mij zijn geweer opheft, is zelf niet schieten. En toch denk ik maar één ding: leef! Ik storm op een mitrailleursnest af, kogels vliegen mij om de oren. Ik zie mijn maten vallen, hun gezicht in de modder. Zij wel! Maar ik, ik denk maar één ding: leef, leef, leef!

Ik vecht en leef en schiet en leef en dood en leef.”

 

HET VERHAAL

Fons is veertien als de oorlog uitbreekt. Zijn vader en broers trekken als soldaten naar het front. Hij  probeert met zijn moeder naar het veilige Nederland te vluchten. Wanneer zijn moeder wordt gedood, zwerft hij rond tot hij uiteindelijk per ongeluk aan het front beland. De gruwel van de loopgraven en het verlies van zijn familie maken van de verlegen jongen een cynische vechtmachine.

De slag van Passendale, de mijnslag van Mesen, de dodendraad, het spontane kerstbestand en de eerste gasaanvallen: ‘Helden!’ speelt zich af tegen de historische militaire gebeurtenissen in de Vlaamse westhoek. Maar het is vooral een ontluisterend verhaal over sprankeltjes menselijkheid te midden van de vuile, grote oorlog. Een bezield pleidooi tegen de gruwel en zinloosheid van geweld.

 

WAT?

Deze monoloog (verteltheater) over de 'Groote Oorlog' kenmerkt zich door de krachtige en historische correcte verhaallijn. Gedurende vijftig minuten dompelt acteur Seppe Celie de toehoorders onder in het schrijnende verhaal van de 'Groote Oorlog'. Een beklijvende voorstelling (11j - 14j) over het spannende verhaal van een familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met woorden brengt Seppe tal van personages tot leven en zuigt hij de toehoorders in het verhaal van de 'Groote Oorlog'.

 

Deze voorstelling komt het best tot z’n recht in een kleinschalige setting. Een vergeten hoekje op school, een zolder of een kelder, een podium. Om de echtheid en intensiteit van de voorstelling te garanderen hebben we het aantal toeschouwers per voorstelling op maximaal 50 bepaald. 

 

Foto's van de première in theater 'Tinnenpot' te Gent.

Voor info en reservatie: info@cirque-totale.be