“Wat is dat toch? Die drang om te overleven? Als er één ding is wat iedereen hier kan, dan is ’t wel doodgaan. Maar mij… Mij lukt het niet.

Elke nacht droom ik van de kogel die mij zal verlossen, en als ’t fluitje gaat, storm ik naar voor: vandaag is het zover! En het zou zo simpel moeten zijn. Al wat ik moet doen als de mof voor mij zijn geweer opheft, is zelf niet schieten. En toch denk ik maar één ding: leef! Ik storm op een mitrailleursnest af, kogels vliegen mij om de oren. Ik zie mijn maten vallen, hun gezicht in de modder. Zij wel! Maar ik, ik denk maar één ding: leef, leef, leef!

Ik vecht en leef en schiet en leef en dood en leef.”

 

HET VERHAAL

Fons is veertien als de oorlog uitbreekt. Zijn vader en broers trekken als soldaten naar het front. Hij  probeert met zijn moeder naar het veilige Nederland te vluchten. Wanneer zijn moeder wordt gedood, zwerft hij rond tot hij uiteindelijk per ongeluk aan het front beland. De gruwel van de loopgraven en het verlies van zijn familie maken van de verlegen jongen een cynische vechtmachine.

De slag van Passendale, de mijnslag van Mesen, de dodendraad, het spontane kerstbestand en de eerste gasaanvallen: ‘Helden!’ speelt zich af tegen de historische militaire gebeurtenissen in de Vlaamse westhoek. Maar het is vooral een ontluisterend verhaal over sprankeltjes menselijkheid te midden van de vuile, grote oorlog. Een bezield pleidooi tegen de gruwel en zinloosheid van geweld.

 

WAT?

Deze monoloog (verteltheater) over de 'Groote Oorlog' kenmerkt zich door de krachtige en historische correcte verhaallijn. Gedurende vijftig minuten dompelt acteur Seppe Celie de toehoorders onder in het schrijnende verhaal van de 'Groote Oorlog'. Een beklijvende voorstelling (11j - 14j) over het spannende verhaal van een familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met woorden brengt Seppe tal van personages tot leven en zuigt hij de toehoorders in het verhaal van de 'Groote Oorlog'.

 

Deze voorstelling komt het best tot z’n recht in een kleinschalige setting. Een vergeten hoekje op school, een zolder of een kelder, een podium. Om de echtheid en intensiteit van de voorstelling te garanderen hebben we het aantal toeschouwers per voorstelling op maximaal 50 bepaald. 

 

Foto's van de première in theater 'Tinnenpot' te Gent.

 

Voor info en reservatie: info@cirque-totale.be

 


Poëwa? Zie!

 

A: Wasda?

B: Poëzie!

A: Poëwa?

B: Zie!

A: Hoezo zie?

B: Zie zie zie, zie zie zie, zie zie zie ZIE!

A: Ik zie en hoor alleen maar nen onnozelaar ...

 

Een spannende voorstelling (6j -12j) gemaakt met coole gedichten en flarden poëzie. Kleine, dikke, fijne en grappige woorden met snelle dialogen en een spannend verhaal. De ideale combinatie om je volledig te verliezen tussen komma's, punten, uitroeptekens en letters.

Poëwa? Zie! gaat over 2 jongens die op ontdekkingstocht gaan. De ene heeft taal te veel, de andere te weinig. Ze gaan op zoek naar woorden, rijmen en vooral ... elkaar! Ze botsen, zijn het soms eens met elkaar, willen elkaar wel helpen, verwensen de ander naar de maan ... toch blijven ze samen! Een poëtisch verhaal over vriendschap en elkaar respecteren!

Voor info en reservatie: info@cirque-totale.be